Emil Hácha

Jedna z nejkontroverznějších postav naší historie.
 

Emil Hácha

 
Člověk, který prožil život jako soudce. Vždy se, dle jeho vlastních slov, snažil hledat spravedlnost a nakonec se dostal do situace, která neměla správné, spravedlivé východisko.
 
Dokáže si někdo z Vás představit, že by byl v jeho situaci?
 
Víte, že Váš podpis na dokumentu, který legalizuje vstup německé armády na naše území může momentálně zachránit statisíce životů, ale oslabíte tím pozici republiky, zlomíte ducha národa a odsoudíte sebe samého k zatracení.
 
Když nepodepíšete, katastrofě nezabráníte. Pravděpodobně dojde ke zničení Prahy a zmaření mnoha lidských životů. Pomoc spojenců neuspíšíte. Ti vyčkávají a s nejvyšší pravděpodobností se již rozhodli, že malou zemičku v srdci Evropy obětují, pokud to povede k uklidnění situace v Evropě a k jejich vlastnímu bezpečí.
 
Historické památky by byly navždy zničené. Lidské životy nenávratně vyhaslé.
 
Pokládám prezidentské období Dr. Emila Háchy za jeho nejtěžší životní etapu. Musel vynaložit obrovské úsilí, aby svůj život předčasně neukončil a neuvolnil tak místo pro někoho jiného, skutečně kolaburujícího.
 
Mrzí mne, že musel odejít v hanbě.
 
Nevím, jak bych se na jeho místě zachovala já. Možná bych podala demisy. Možná bych odjela do Londýna…
A možná bych dokázala obětovat svůj život, svůj osobní prospěch a budoucí pověst a snažila se být štítem, který zmírňuje dopady krutovlády a ušetří každý život, který ušetřit může.
 
Nezažila jsem tuto dobu, pana doktora jsem osobně nepoznala, soudím pouze na základě historických pramenů. Přesto mám dojem, že vděčíme panu Háchovi za mnohé.
 
Výborná kniha k tématu je od Tomáše Pasáka, „JuDr. Emil Hácha“