Romský policista z Čech…

Policista

Romský policista z Čech… Petr Torák

http://zpravy.idnes.cz/ (fotka je ze stejného zdroje, jako článek)
 
Romský policista odešel z Čech. Měl k tomu dobrý důvod. Byl obětí předsudků a útoků, včetně fyzických. Jedni si na něm a jeho rodině léčili své mindráky a druzí mu nedokázali pomoci, ani ho chránit.
 
Fandím panu Torákovi a je skvělé, že se v nové domovině etabloval a dokázal uplatnit své znalosti a dovednosti.
Není skvělé, že takový člověk odešel. Myslím, že by zde byl velmi potřebný. Ale to není hlavní důvod. Hlavní důvod je, že vůbec někdo takový musel odejít.
Odešel, protože zde měl ze života peklo a ve Velké Británii sklízí úspěch a sbírá vyznamenání.
Mrzí mě, že žiji v zemi, ze které odcházejí schopní lidé. Motivy jsou různé. Ekonomické, politické, rasové… A málokdo se vrací. V zahraničí nacházejí to, co tady postrádali.
 
Odcházelo by mnohem víc lidí, dostat příležitost. To není dobrá vizitka naší krásné, malebné země, o které psalo tolik básníků, unešeno její krásou. Ale k čemu to je? K čemu je krása, kterou si užívají turisté a pár poetů.
 
Chtěla bych žít v zemi, ve které jsou smysluplné zákony, menší korupce, kde stát chráni slabší, ale neprotěžuje vychytralé nepřizpůsobivce, v zemi, ze které se její nerostné bohatsví netěží jen proto, aby veškerý výnos končil v zahraničí. V zemi, ze které ti dobří odcházejí do zahraničí.
 
Fandím panu Torákovi a přeji mu ještě mnoho dalších úspěchů. A osobně bych si přála, aby to s námi ještě zkusil a vrátil se. Ale to by byl sám proti sobě. Dokud se tady nic nezmění k lepšímu.