Sociální sítě

Procházela jsem s jedním svým studentem maturitní témata k AJ a jedním z témat byly sociální sítě.
Nebudu zde konkrétně jmenovat, ale myslím, že stačí, když napíši, že jsme mluvili o té nejrozšířenější, kterou dětem zakládají někteří rodiče hned při narození :-).
 
Položila jsem mu otázku, co si myslí, že by se stalo, kdyby tato síť přestala existovat.
Odpověď mě šokovala.
Prý by vypukla válka. „Všichni by chtěli zpět své profily, popadli by zbraně a šli po tom, kdo to zrušil“.
Čekala bych různé odpovědi, ale válka?
Je to tím, že dotyčný dobu bez internetu a s tím souvisejícími věcmi nezažil?
 
Já osobně nejsem velkým příznivcem sdílení tímto způsobem. Jsem přesvědčená, že by osobním kontaktům velmi prospělo, kdyby si lidé svou potřebu, být součástí, nemohli vybít tím, že zmáčknou tlačítko, případně napíší, že se cítí…šťastně, smutně…; že jsou v místě…;…že se jim líbí.
Občas mám dojem, že někteří lidé jdou do hospody jen proto, aby to mohli sdílet. Těch, kteří se v restauraci baví s těmi, se kterými přišli, ubývá. Většina si vystačí s mobilem. Někdy se bavím, když se rozhlédnu po restauraci, kavárně a vidím ozářené obličeje displeji chytrých mobilů. Ale většinou mi z toho je smutno.
 
Opravdu by vypukla válka, kdyby tato náhražka mezilidských kontaktů zmizela? Kdyby lidé místo stovek přátel měli jen pár těch, kteří si dokáží najít čas na osobní setkání?
Kvůli tomu ale nemusí přestat tato síť existovat. Stačí jí umět používat. Je to úžasná věc, která může mezilidské vztahy obohatit, ale neměla by zůstávat jediným kontaktem se světem.